Duyurular

...

Tekstil mühendisliğini seçen öğrenciye maaş bağlanacak

Türkiye'de Tekstil Mühendisliği ve Deri Mühendisliğinin algısını yükseltmek ve öğrencilerin bu bölümleri daha çok tercih etmelerini sağlamak için oluşturulan burs programıyla ilgili medyada yer alan bazı gazete haberlerinin özetlerini aşağıda bulabilirsiniz.

·       Hürriyet Gazetesi'nde Vahap Munyar'ın kaleminden 22 Nisan 2019 tarihinde yayınlanmış olan haberin özeti şu şekildedir:

"İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz’le birlikte öncülük ettikleri YÖK’le imzalanan protokolü paylaştı:

Üniversiteye giriş sınavında ilk 20 binde yer alıp tekstil mühendisliğini seçen öğrenciye asgari ücret düzeyinde maaş bağlanacak.

İlk 20-50 bine girip tekstil mühendisliğini seçen öğrenciye asgari ücretin yüzde 70’i kadar maaş verilecek.

50-80 binde yer alıp, tekstil mühendisliğini tercih eden öğrenciye asgari ücretin yüzde 50’si kadar maaş bağlanacak.

2019-2020 döneminden itibaren devreye girecek uygulama için belirlenen kriterler üzerinde durdu:

Öğrencinin ilk 5 tercihinden biri tekstil mühendisliği olacak.

Her yıl 4 üzerinden 2.5 ortalamanın üzerinde başarı puanıyla eğitimini sürdürecek.

Öğrenci, tekstil sektöründe en az 5 yıl çalışma taahhüdü verecek."

 Haberin tamamı: http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/vahap-munyar/tekstil-muhendisligini-secen-ogrenciye-maas-baglanacak-41189981

 

·       Memurlar.net sitesinde 02/05/2019 tarihinde yayınlanan haberin özeti:

İTHİB, İHKİB ve İDMİB öncülüğünde bir araya gelen 12 ihracatçı birliği ve TTSİS ile YÖK arasında imzalanan protokole göre, üniversite sınavında ilk 20 bine giren öğrenciler, tekstil mühendisliğini tercih etmeleri durumunda her ay net asgari ücret tutarında karşılıksız burs imkânından faydalanacak.

Tekstil, hazır giyim, deri ihracatçı birlikleri ve tekstil sanayi işverenleri sendikası ile YÖK arasında imzalanan protokolün töreninde konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, geçen yıl yıl yaklaşık 30 milyar dolar ihracat gelirine ve Türkiye'nin toplam istihdamında ortalama yüzde 6 paya sahip, ekonomik rekabette önemli bir rol oynayan tekstil ve deri sektörlerine beceri niteliği yüksek mühendisler kazandırmak amacıyla tekstil, hazır giyim ve deri sektörünün birlik ve işveren temsilcileri ile bir araya geldiklerini bildirdi.

"Katma değerli üretimi ve verimliliği artırmak için eğitimli iş gücü hayati önem taşıyor. Diğer taraftan dünyada üretim teknolojileri hızla Endüstri 4.0'a evriliyor. Türkiye'nin tekstil, hazır giyim ve deri sektöründeki rekabet gücünü ve oyun kurucu rolünü sürdürebilmesi için bir yandan mevcut altyapıyı yeni teknolojilere entegre ederken, diğer taraftan da Endüstri 4.0 tabanlı tesislerin hızla kurulması gerekiyor. Hem verimliliği artırmak hem de sektörü Endüstri 4.0'a uyumlu hale getirmek için iyi yetişmiş nitelikli mühendislere ihtiyaç var. Oysa Türkiye'de tekstil mühendisliğine ilgi her geçen yıl azalıyor. 2018'de öğrenci yerleştirilen 13 tekstil mühendisliği fakültesindeki 542 kontenjanın sadece 228'i doldu. Sadece 3 fakültenin yüzde 100 doluluk oranına ulaştığı 2018'de, tekstil mühendisliğini tercih eden en başarılı öğrenci sıralamada 90 binlerde yer aldı. Bu negatif algıyı değiştirmek ve nitelikli tekstil mühendisleri yetiştirmek için sektör üzerine düşeni yaparak elini taşın altına koydu. Sektörün gelecek vizyonu ile örtüşmeyen tablonun, yaklaşık bir yıllık hazırlık sürecinin ardından imzalanan protokolle değişeceğine ve bu yıldan itibaren tekstil mühendisliğine ilginin artacağına inanıyoruz."

 Haberin tamamı: https://www.memurlar.net/haber/827210/tekstil-muhendisligi-secene-asgari-ucret-kadar-burs.html